Vardes ældste hus
I et hjørne af Varde Torv ved siden af det nuværende bibliotek (det tidligere ting- og arresthus) ligger et lille beskedent hus. Sillasens Hus er en charmerende bygning fra 1797 og er det ældste hus i byen i dag.
Det blev opført som enkebolig til Anne Christine Brorson, der var blevet enke efter sin mand, præsten C.C. Brorson. Brorson var udover at være præst i Varde også søn af den berømte salmedigter og biskop i Ribe, H.A. Brorson. Huset er et fremragende eksempel på den klassicistiske byggestil, der var fremherskerende i Varde i slutningen af 1700-tallet og begyndelsen af 1800-tallet. Denne stil er kendetegnet ved enkle, harmoniske proportioner og en tilbagevenden til klassiske elementer som søjler, frontoner og symmetri
Bygningen er grundmuret i en etage og opført i røde, håndstrøgne mursten. Facaden mod Torvet består af syv fag, inklusive to hjørnevinduer, og prydes af en smuk, to-fløjet fyldingsdør i midten. Tagkonstruktionen er særligt bemærkelsesværdig, da den er opdelt i flere sektioner, der adskilles af grater, hvilket skaber en harmonisk helhed. På grund af den snævre plads har det har været nødvendigt at skære det ene hjørne af huset af hensyn til en sidegade, og bygmester Mikkel Stobberup har så valgt at affase begge hjørner, så symmetrien blev bevaret.
I 1870'erne blev huset overtaget af gæstgiver Peder Sillasen. Efter dennes død i 1917 blev huset og gæstgiveriet overtaget af hans søn Sillas Sillasen, der i 1954 indlagde WC til afløsning af det gamle lokum. Ud over gæstgiveriet havde Sillasen en landbrugsbedrift uden for byen, og bag gæstgiveriet var der en stald. Ved siden af denne byggede han i 1931 en stor grisehal, der blev brugt til at holde svinemarkeder i frem til 1956, hvor den blev revet ned for at gøre plads til en ny rutebilstation.
Huset har gennem tiden tjent forskellige formål, herunder som kro og turistkontor, og i dag huser det Café Silas, hvor besøgende kan nyde en kop kaffe og en bid mad i historiske omgivelser. Sillasens Hus er ikke blot en bygning, men et stykke levende historie, der vidner om Vardes rige kulturarv og byens udvikling gennem århundreder. Besøgende kan opleve en unik kombination af arkitektonisk skønhed og historisk betydning, hvilket gør et besøg til Sillasens Hus til en særlig oplevelse.
Foto: Sillasens Hus 1918
Varde Lokalhistoriske Arkiv