Kalkovnen

Kalkovnen

Her brændte man strandskaller

Kalkovnen

Det kræver en rejse gennem historien, hvis man skal forstå formålet med Kalkovnen i Varde Den permanente kalkovn blev opført i starten af 1800-tallet, og her blev fremstillet kalk af strandskaller (hjertemuslinger), som blev samlet langs Vadehavets kyster og brændt til den såkaldte skælkalk, der kunne bruges til mørtel og murkalk, som blev brugt på hele Vestkysten. Kalken blev fragtet ind til Varde på skibe langs Varde Å. Kalkovnen lå placeret ved pramstedet ved åen. Kalkovnen var i brug indtil omkring 1935.

Bygningen selv var en robust konstruktion, designet til at modstå de høje temperaturer, der kræves for at brænde skallerne. Kalkovnen var en vigtig del af det lokale erhvervsliv, og dens produktion var så omfattende, at kalken blev eksporteret til andre egne. Kalkovnen ved Pramstedet var kendt for sin effektivitet og var en central del af kalkbrændingsindustrien i området.

Selvom kalkovnen ikke længere eksisterer, er dens historie stadig levende i Varde. Det afspejler sig bl.a. i de omkringliggende gadenavne som f.eks. Pramstedvej og Kalkovnsvej.

Foto: Kalkovnen ca. 1904
Varde Lokalhistoriske Arkiv

 

 

Kalkovnen