De to rådhuse

Rådhuset

To rådhuse på Torvet? Hvordan hænger det sammen?

Rådhus

Varde Torv er hjertet af Varde by, og en kort periode i slutningen af 1800-tallet kunne man se to rådhuse på en gang. I Varde Miniby er det stadig en mulighed. Det er ret specielt, at man kan se to rådhuse på Torvet. Og de har da heller ikke været i brug på samme tid.

Det gamle rådhus fra 1786, som blev brugt til rådstue, fængsel, skolestue og lærerbolig, var blevet for småt og blev derfor revet ned i 1873. Dette rådhus skal naturligvis være en del af minibyen, der som udgangspunkt viser Varde anno 1866.

Det ”nye” rådhus og ting- og arresthuset blev indviet i december 1872. Bygningerne, der i dag rummer bl.a. bibliotek, lokalhistorisk arkiv, handelsstandsforening og mødelokaler, er så markante bygninger på Torvet i dag, at minimurerne besluttede sig for også at bygge disse bygninger. Rådhuset er et smukt eksempel på historicistisk arkitektur, der var populær i Danmark i slutningen af det 19. århundrede. Bygningen er kendetegnet ved sin smukke murstensfacade, de dekorative gesimser og de elegante buede vinduer, der giver den et majestætisk udseende.

Foto: Tegning af det ældste rådhus - ca. 1782
Varde Lokalhistoriske Arkiv

Udgifterne til de oprindelige bygninger blev fordelt med 75% til Ribe Amt og 25% til Varde Kommune. Det var på dette tidspunkt amternes ansvar at sørge for, at de laveste retsinstanser, by- og herredsretterne, fungerede, og arresthuse til afsoning af kortere straffe hørte også til under amterne. Den nye bygning var delt i to. I den sydlige del lå arrestlokalerne, mens ting- og rådhus lå i den nordlige ende.

Byrådssalen benyttes stadig ved specielle lejligheder f.eks. vielser, royale besøg og lign.

 

 

Tegninger fra det gamle rådhus

Foto: Rådhuset, som stadig kan ses på Torvet ca. 1904
Varde Lokalhistoriske Arkiv

Rådhuset