Varde Miniby er verdens ældste historisk korrekte miniby

Læs mere om Varde og Varde Minibys spændende historie

Ved en højtidelighed i rosariet i Arnbjerg-anlægget afleverede håndværkerforeningen ved foreningens 100 års jubilæum en værdifuld gave til Varde By. Gaven var en nøjagtig udført model af Sct. Nicolai kirke, der var tænkt som starten på en miniatureby. Idéen kom fra skorstensfejermester, Jens B. Lønborg, der allerede på dette tidspunkt havde en idé om at bygge det gamle Varde op i miniformat. Varde Byråd kvitterede med at skænke foreningen et legat på 10.000 kr. til velgørende formål. Sådan starter historien om Varde Miniby, der i dag er en kendt og anerkendt turistattraktion, der hvert år besøges af tusindvis af turister og vardensere.

Brochurer

Håndværkerforeningen og Varde Kommune havde den gang i 1966 en vision om at genbygge Varde by anno 1866 i målestoksforholdet 1:10. Et arbejde, som man beregnede til at vare ca. 20 år med indsats fra en bred stribe frivillige. Visionen skulle vise sig at holde, bortset lige fra det med tidsberegningen. Der bygges stadig huse til Minibyen, og de 12 aktive minimurere vil have noget at lave i en hel del år fremover.

Sct. Nikolaj Kirke er en af de få bygninger, der rent faktisk ikke var en del af bybilledet i 1866. Kirken blev revet ned i 1809, da man ikke længere mente, at der var brug for 2 kirker i byen.

1 Sct Nicolai Kirke

I en artikel i Hus & Hjem fra 1973 kan vi læse denne forklaring fra daværende stadsgartner, Lindy Bach, der i mange år var foregangsmand i opførelsen og driften af Varde Miniby: ”Da kirkemodellen var færdig, fremtrådte den som et usædvanligt smukt bygningsværk … Vi blev så glade for modellen, at vi besluttede, den skulle have en værdig placering, og samtidig opstod tanken om, at man ville genskabe hele Varde, som byen så ud omkring 1820 … Det krævede et areal på 70 x 50 m. og vi besluttede os til at lægge modelbyen i Arnbjerg-anlægget. Ved hjælp af 4.000 m3 opfyldt jord har man genskabt det gamle Vardes terrænforhold og derefter anlagt minigader med toppede brosten”.

Varde Miniby er skabt af frivillige kræfter helt fra starten, og det har krævet en bred vifte af kompetencer at få det hele op at stå. Vardes by-arkivar, den pensionerede lærer, H.K. Kristensen fik opgaven at gøre det foreliggende materiale tilgængeligt, og på basis af disse oplysninger rekonstruerede arkitekt, Henning Petersen de for længst forsvundne bygninger. En del af byens håndværkere gik i gang med at lave de små mursten og teglsten, som skulle blive til de første hus i minibyen.

På trods af de gamle købstadstraditioner er Varde by rent bygningsmæssigt ikke en gammel by. Dette skyldes en række brænde, de to voldsomste i 1779 og 1821. Ved begge disse brande nedbrændte godt 1/3 af byen. Dette betyder, at der kun eksisterer ganske få bygninger fra omkring år 1820. Netop derfor var der mange, der syntes om idéen med at skabe en miniature af det Varde, der var en gang.

 

Har du lyst til at dykke længere ned i Varde og Varde Minibys historie, kan du læse mere på lokalarkivets hjemmeside www.vardehistorie.dk